Odinkörens historia

På hösten 1949 startades en politisk, vänsterorienterad kör i Göteborg. Kören var en del av Svenska arbetarsångarförbundet och övade i Odinskolan och tog därför namnet Odinkören. Det sjöngs framförallt politiska sånger på fackmöten och andra politiska arrangemang, bland annat sjöng man när Koppartrans invigde ett bergrum 1966 och på träffar med arbetarsångarförbund från andra delar av Europa. Kören växte, men så småningom avtog det politiska engagemanget och idag har kören ingen politisk inriktning alls, förutom att vi då och då med knuten näve i skyn muttrar “Mer körsång åt alla!”.

Sedan starten 1949 har kören haft många konserter och föreställningar. Kören har haft julkonserter i Engelska kyrkan, Tyska kyrkan, Masthuggskyrkan med flera, och de senaste åren har de ofta hållits i vår replokal i Estniska huset nära Dr Fries Torg. Under flera år sjöng kören under skyltsöndagen (första söndagen i december) i Kungälv, men på senare år har den första advent blivit vikt till Tuve gamla kyrka där vi troget sjunger in julen varje år. Kyrkan brukar vara fullsmockad! Vi har också sjungit julsånger på IKEA, i Kompassen och i Arkaden, liksom i anslutning till Stadsmissionens julklappsvagn vid St Sigfrids plan.

På 1990-talet spelades bl.a. föreställningarna ”Det finns ingenting som är nånting konstigt” en föreställning som spände från 1500-tal till våra dagar och ”Livstycket” en föreställning om en kvinnas liv, från barndom till medelåldern. Odinkören var även med och sjöng vid invigningen av Friidrotts-VM i Göteborg 1995.

Ett axplock föreställningar och konserter

Soundtrack

I maj 2023 blev det så äntligen av: Soundtrack! En konsert med film- och musikaltema. Vi började öva för den redan våren 2019, men – i och med långa uppehåll för pandemin och dessutom ett dirigentbyte – tog den lite tid på sig. Soundtrack bjöd på en resa som sträckte sig över närmare ett sekel. De äldsta låtarna slog igenom för första gången i slutet av 1920-talet, medan andra hade kunnat upplevas nyligen på bio, bland mycket annat bjöd vi till exempel på ett omfattande medley från Les Misérables liksom ett medley med teman från Bondfilmer.

Vår konsert

Efter 25 år som driven dirigent för kören ledde Leana Salu våren 2022 sin sista konsert med Odinkören. Tillsammans framförde vi en repertoar med några av körens favoritlåtar från de gångna åren och vi fick en känslosam avtackning med Leana. Det var inte många torra ögon i kören i slutet av konserten. Alla intäkter från konserten gick oavkortat till barnen i krigets Ukraina.

Körpub

Våren 2019 ordnade vi en väldigt uppskattad körpub. Den var inte bara uppskattad av publiken som kom, utan även vi i kören tyckte det var otroligt kul att få sitta till bords tillsammans med gästerna. Förutom att det bjöds på hemlagad chili och andra godsaker fanns det en enkel pub att handla dryck i, och varvat med att vi åt och drack bjöds det på sångframträdanden från mängder av olika genrer. Ibland framfördes låtarna från bordet med gästerna runtomkring, andra gånger stod kören på scenen. Alla roade sig kungligt!

Ringar på vattnet

Konserternas inriktning varierar brett från år till år. Ett exempel är från våren 2017 då vi framförde en konsert där alla låtar på nåt sätt hade anknytning till vatten. Förutom ett kul och inspirerande tema att sätta ihop en låtlista utifrån samlade vi in pengar till Water Aid. På bilden ser ni oss ladda med mat och vatten (så klart) inför konserten som denna gång hölls i St Jakobs kyrka.

Julkonsert med Sanna Nielsen

I december 2012 fick vi tillfälle att vara med och köra för Sanna Nielsen när hennes julkonsertturné kom till Göteborg och Masthuggskyrkan. Denna konsert spelades in för SVT och tv-sändes på självaste juldagen! Trots att vi var ovana vid att stå i bakgrunden blev resultatet bra och Sanna verkade på det hela taget väldigt nöjd med vår insats.

Twisted

I maj 2011 satte vi upp en konsert som vi valde att kalla Twisted, som tog oss med på en resa genom 60-, 70- och 80-talet med låtar som Somebody to love med Queen, Drive my car med Beatles och ett medley med Michael Jacksons låtar.

Movin On

Våren 2010 satte vi upp föreställningen Moving On på Möllan i Mölndal. Inför konserten fick vi tillfälle att framträda i Radio P4 och framföra bl.a. Hallelujah av Leonard Cohen. Mer om detta finner ni HÄR. Själva föreställningen innehöll mycket schlager, med både Abba, Sarah Dawn Finer och inte minst Sillstryparn, alias Glenn, som framförde Doing the omoralisk schlagerfestival uppbackad av några ljusskygga typer som idag förnekar all inblandning i projektet.

Glöd

Våren 2007 satte vi upp föreställningen Glöd och tog hjälp av Anita Svensson, som även skrivit en del av våra arrangemang, för att få till föreställningen på ett bra sätt. Föreställningen sattes upp i Mölndal på Möllan och blev en både het och omtyckt föreställning, med manus och handling minsann! Minnesvärt var bl.a. Fredrik Burmans solo “Can you feel the love tonight” och inte minst vårt framförande av det humoristiska “klassiska” verket Insalata Italiana, som gjorde stor succé. De manliga medlemmarna i kören valde i ett inspirerat ögonblick även att framföra ett halvnaket nummer om Barbar-Ann och, tja…sången lät åtminstone ganska bra…

På resande fot

Körhelger

Varje år försöker vi få till en körhelg där vi sjunger så mycket vi bara orkar och vill för att sätta vår repertoar. De senaste åren har denna hållits i Skärhamn där vi förutom att öva brukar spåna på nya roliga låtar att sjunga, äta gott, ha en fest och kanske till och öppna dansgolvet.

Odinkören har också sjungit mycket utanför Sveriges gränser på resor till bl.a. Holland, Tyskland, Estland, Danmark och Irland. Några konserter har också framförts tillsammans med andra körer, några utomlands ifrån och några från Sverige, bl.a. kören SåNåra från Stockholm och Folkkören från Åmål.   Idag är vi ett 20-tal medlemmar. Några har varit med sen urminnes tider (okej, inte sen starten så klart, men drygt 30 år, och det är inte illa), andra har ett par decenniers körsång på nacken och några är helt nya.

Bornholm

I maj 2013 åkte vi på körfestival på Bornholm, där vi “hyggede” oss i dagarna 4 med mycket sång, skratt och – minsann – lite dans på slutet! En mycket minnesvärd resa där vi också fick träffa och lyssna på ett antal andra körer från hela Finland, Sverige, Norge och Danmark.